Friday, December 14, 2012

ca-baran?

this cuti semester dah tahu dah, jadual akan padat.
akan memulakan kursus fasilitator di Ulu Yam.
:)
Alhamdulillah terpilih.
semoga kerja usaha ni kerana Dia Yang Maha Esa




minggu final exam ni, abi rajin hantar SMS.
hehe
at one time, dia bg SMS cmni.
haha.
pengsan ooo nak lawan batch PhD ni..
kweng2.
moga Allah permudahkan jalan menuntut ilmu ni. ameen~


Saturday, November 3, 2012

MARAH vs SAYANG?

Assalammualaikum.

It's been a while i didnt write anything in my blog. (this blog).
I'm sorry for that.
(
why suddenly I tried to write in english)
yeah, i get inspired by my old friend who study in German.
he said, "awak ni kalau tulis surat tu, bahasa inggeris terabur sana sini.
-frankly, malu habissss bakk anngg-
:P

Its ok, malu is one of the value of learning.
At least, I know how to improve myself in my writing skill and communication skills indeed.
Process of learning need us to be more brave.


Yeah, talked about learning process.
There are something that I would like share with all my readers.
Recently, I've just finishing organise one of the prestigious event in my university.
one of the event in Majlis Konvokesyen.
The opening event.
1st year students organizing that opening ceremony?
Holy *****.


I will not take the risk if I saw the flow are okey enough.
"If you want to change it, lead it" - Iron lady movie-

I saw something that not really so good during the meeting the government state officer, not the officer that not good.. but the activities that organise by the students itself.


Less one week, without any excuses and what on. but surely, 101% effort.
I took the challenge to be the leader of the opening programme.
What's my contribution, if I dissapointed the TNC and SUK officer.They trust me based on my previous programme.
Why not, I just put an effort on it that can benefits all?
Spreading dakwah in bumi Unisel.
:)

As usual, I will get mad with wrong and silly mistakse done by my crew.
As I told them, if anything you not so sure to do.. do kindly ask their leader or straight away ask me.
In the middle of event, all the unnescarry thing have been asked to me.
Can you imaging, that i want to entertain all of them at one time?
One piece?

As I do mention before to my team, at the first meeting.
"If you are so manja kids, dont ever dream to work with me. Feel free untuk di marah by myself."


If the things are good for you, open your heart to accept all the criticism.
If people dont bother about you, hell on they want to advise or even get mad with you.
Stop being so childish.
This is what we called LIFE.
Real life.
One time, if you are working in one big company. and u did the mistake, then your boss get mad on you.
What was your response?
Marah balik?
-that was stupid thing i ever thought-
So learn from mistake and improve yourself.

"People who are not learn something in their life, are useless than corpse."


I can be soft and kind hearted if you do your work well and will to learn.
and be vise versa if you are not.
That's my promise.


That's all.

sengaja tulis in english, so not all people will perasan this entry.



-love-
ZH

Thursday, October 25, 2012

Acknowledgements


*ucapan ini telah saya titipkan dalam ruang penghargaan 

dari penulis



BISMILLAHIRAHMANIRAHHIM..





Syukur nyawa di beri untuk terus melestarikan bumi 

pinjaman ini.  Terima kasih atas nikmat nyawa yang tiada 

tandingnnya.  Terima kasih Allah.  Selawat dan salam buat 

pemberi syafaat.  Terima kasih buat umi dan abi yang 

memberi asuhan agama dan terus mengajar erti sebuah 

cinta.  Buat along, angah, alang, uda dan Qilah yang tidak 

pernah jemu melayan karenahku mengalahkan first lady.

 Buat sahabat baik, Ammirul dan Taufik yang sudi 

menyerikan lagi Soulmate dengan kata-kata indah dari 

kalian.  Sharmil Zainuddin yang bermurah hati menjadikan 

lakaran novel di terjemah melalui kulit muka Soulmate.  

Teman-teman dan follower di blog imsnovelis.blogspot.com.

 Syukran jazilan buat bakal doktor-doktor muda dari Tanta 

yang sudi menjadi ‘connector’ bumi Tanta buat bacaan 

semua.  Akhir sekali, buat hati-hati yang sentiasa memerhati 

diri ini.  Mohon mendoakan kejayaan agar tarbiah berseni itu 

hadir dalam diri untuk sama-sama dirasai. Allah Hafidz.  

Wallahualam.


-Zeeshan Heikal-



Kadangkala kita selalu tertawa sehingga terlupa, duka pasti datang menyusul untuk mencuri kebahagiaan kita.
Kadangkala kita terlalu membuang masa sehingga terlupa, kesibukkan akan datang menjelma untuk mencuri waktu senang kita.
Kadangkala kita sering berdoa sehingga terlupa, doa yang di selangi maksiat itu akan terbiar terapung-apung di awangan.
Kadangkala kita sering mengeluh sehingga terlupa, usaha yang kuat mampu membina segunung kejayaan.
Sesungguhnya sifat manusia itu tidak akan pernah Qudus.  Seringkali terlupa sehingga Allah menduga kita untuk melihat ketaqwaan kita terhadap-Nya.  Kerana itu kita hanya di gelar hamba kepada Sang Pencipta.  Ilahi tidak pernah lelah menyambut doa hamba-hamba yang tunduk berdoa dan bersujud pada-Nya, dengan syarat takwa itu terbenam di seluruh pelusuk hatinya.



*tak boleh tidur, sbb jadi 'nanny' kpd kucingku si gegirl.
penat betul jadi 'mak angkat'...hehe
Allahuakhbar



Monday, October 22, 2012

Cinta Kampus 2.0!

Assalammualaikum wtbh,

Memegang mandat meneruskan legasi mengendalikan forum Cinta Kampus 2.
Cinta Kampus siri 2 di Unisel Bestari Jaya.
:)
Bersemperna FESKON Unisel (festi\val konvokesyen)


panelis-panelis hebat yang di pilih oleh saya sendiri dan pihak SUK.



Syukur alhamdulillah, hadirin yang hadir kata seronok dan terhibur dengan para panel yang hadir.
Walaupun ada yang mengatakan Cinta Kampus 1 lebih seronok.
Its ok, kita improve time by time ok?
Besides, event kali ini di rancang hanya dalam masa seminggu!!
ONE WEEK only!!
can you imaging that???


Alhamdulillah, kawan2 yang sudi menjadi krew membantu.
Akhirnya terhasil juga event kali ni.
Meskipun ada kekurangan, saya berharap boleh di baiki lagi di masa hadapan.
insyaAllah.

Menjadi ketua program untuk Cinta Kampus kali ni, telah membuka mata saya untuk faham dengan prosiding event, dari segi protokol dan lain2.
Apa yang boleh saya katakan, AMANAH itu memang sesuatu yang sangat berat.
Jadi, memikul tanggungjawab mestilah  commit dengan kerja.
Nak-nak pulak, ketuanya PEREMPUAN.

So segalan bebelan mahupun di marah atau di kerah, kena terima dengan SEADANYA.
Awal2 lagi, saya dah maklumkan pada krew yang saya SPESIS MAMALIA YANG TAK SUKA DENGAR ALASAN dan saya akan marah semua krew if kerja tak settle atau what so ever.
Marah tu bukan sebab suka2, tetapi sebab nak mengajar erti hidup. Erti hidup dalam mengendalikan perkerjaan.


Ni ada sikit gambar2 krew dengan saya sepanjang event.
semoga di berkati semuanya.





krew lelaki dengan Ustaz Zamri



my krew and I

:)

amin ya Rabb



love,
Event director @ Zeeshan Heikal




















pendrive novel HILANG~

Assalammualaikum wtbh,

suatu pagi yang indah permai...
hati mengelojak nak siapkan assignment sebab laptop rosak.
terpaksa pinjam laptop kawan.


nak dijadikan cerita bagi dia pendrive..
know what..
dia HILANGKAN pendrive novel sayaaaaaaaaaa!!
ya Allah..
rasa macam nak bertukar menjadi raksaksa yang paling buas di alam semesta jeee..
Allah~


nak-nak pula netbook rosak. screen rosak.
can u imaging, artwork 2 tahun HILANG camtu..
tu, kalau undang2 kata boleh tikam orang.
memang dah tikam.

nak dijadikan cerita..
Allah Maha Mendengar rintihan hamba-Nya.
so, bila dah tenang jiwa ni..terus amik peluang untuk diri untuk senyappp je...
dalam hati.. dah tergolek2 sedih.
habiss la.. semua fan Soulmate mesti mengamuk2..
hadoikh..



akhirnya, kawan tu sudi nak belikan hardisc & keluarkan hardisc dr laptop..sbb nak gantikan semula.
nak save dokumen dlm netbook tu.
ada 2 je tempat save novel ni. satu kat pendrive, satu lagi dalam netbook.
akhirnya dapat la hardisc baru.
syukur alhamdulillah.
:)



:)



love,
Zeeshan Heikal









Thursday, September 27, 2012

The making of Cinta Kampus





Assalammualaikum wtbh,

Hannah Marks pernah berkata " you are only young once, but immature forever".
masakkan lupa, setiap kali buat eesei english.tu je ayat yang aku rasa boleh 'menarik'minat lecturer untuk proceed untuk baca my writing.
:)

dan aku jadikan ayat dia salah satu penguat hidup aku.
pada usia 21 ini, apakah aku masih lagi kebudak-budakkan?
atau aku tak ubah seperti wanita berkerjaya lewat usia 30-an?


mematangkan hidup dengan menyibukkan diri dengan aktiviti yang boleh membawa perubahan postif, bukan sahaja buat mata yang memerhati, bahkan buat hati-hati yang sering mendengar setiap butir bicara.

tapi aku adalah pokok yang telah di 'tampung' oleh lelaki-lelaki KUAT yang tak ubah seperti akar kuar dalam pembikinan tinta bicara cinta kampus 2012.
barangkali orang luar hanya melihat betapa meriah dan seronok majlis itu berlansung.
jauh di mata kami berempat, dan aku satu-ssatunya perempuan dalam team Majlis Perwakilan Nuqaba Unisel Shah Alam.
aku tak tahu dari mana datang kekuatan untuk berhadapan dengan karenah lelaki hebat sepanjang dalam pembikinan Cinta Kampus 2012.
mulanya aku bersama Along, kak nurul shafinaz. apakan daya, Allah telah pilih aku untuk harungi pahit getir untuk perlaksanaan program.
bersama pengarah event (razi), ilyas (bendhari), Wan (NYDP MPN).

boleh aku simpulkan cerita tu dalam bentuk mini story.
:)
hope you enjoy the story.

“Alia, ni proposal tinta bicara Ombak rindu” proposal bertukar tangan. Wajah Wan tepat melihat mata aku.

“Erk. Ok fine.  Then what should i do?” balas aku pelik.

“Alia, kitaorang pilih jadi setiausaha untuk MPN shah alam” balas Wan selamba.

Hati aku hanya Allah sahaja yang tahu.  “First semester, first year, jadi setiausaha? Say whattt?” bisik aku sendiri.

Dari taju proposal aku dah macam tak boleh terima. Why its so jiwangssss?
Ohmy!
But then, aku just di pilih secara ‘paksa-rela’ jadi setiausaha. Demi Allah, aku terima ‘post’ tu kerana Allah. Yelah, sejak bila aku ni sukarela pegang jawatan besar-besar?
Dalam hati, fisabilillah.  Moga Allah permudahkan jalan aku dalam pegang  jawatan.

First meeting, ustaz tarmizi briefing dekat aku tentang Majlis Perwakilan Nuqaba.
Kelibat Ilyas, Razi dan Wan tekun mendengar matlamat MPN.  Seterusnya kami di teguskan untuk ambil alih program, untuk aktifkan event MPN di Shah Alam.
Then kepala aku ligat berfikir.  “Are you freaking serious? 5 orang je crew untuk event ni? Aku dan along je budak perempuan?  Memang takkkkk lahhh kannnnn!!!” hati aku dah menjerit.

“kita kena dapatkan sponser awal” kata Wan.

“Aik? Tak boleh macam tu. Sebabnya, takda company yang nak sponser selagi kita tak dapat approval dari pihak pentadbiran Unisel. Jangan kita memandai-mandai selagi belum dapat kelulusan dari pihak pentadbiran besar Unisel.” tegas aku cuba menguruskan urusan surat yang lain.

“Kalau kena hentam? Kalau kena saman? Siapa nak jawab?” bisik hati aku.

Sepanjang cuti otak aku ligat fikir. Aku tak nak nama-nama panel yang ada dalam senarai pilihan. Sebab aku rasa tak cukup ‘catchy’ untuk event ni. Yelah, nak buat event cinta. Kena panggil ‘taiko’ untuk uraikan.

So meeting sebelum cuti semester, aku dah cadang nama panel lain. Meskipun di tentang hebat oleh Wan. Aku anggap tu satu cabaran untuk aku realisasikan.  Macam abi selalu cakap “ take the task to challange yourself”

Akhir bulan Jun, aku dah bergaduh sakan dengan Ilyas.  Mahunya tak, sepanjang aku hadap facebook MPN. Aku acap kali terasa dengan pertanyaan kawan-kawan lain untuk dapatkan sponser awal.

Again, aku belagak tenang kata “selagi belum dapat approval, tak boleh mintak sponser dari mana-mana pihak”.

Aku suka berkerja dalam trigger situation. Yet, aku tidak suka di paksa. In other words, someone push me.

Tak sampai sebulan, aku terima kembali proposal asal.  Yang nama ombak rindu di tukar kepada Cinta Bertasbih atas nasihat Prof Anuar, Timbalan Censelor Unisel.  Dan benda paling mencabar ialah, along dah tak study dekat unisel. Dia terus kerja. And i’m the only LADY in the crew!!!!!! Mujur tarikh bertukar.  Sepatutnya event berlansung sekitar Mei. Tapi, masa tu student unisel cuti semester.
Ilyas berjaya hantar surat prposal asal untuk aku pegang. On the nextday, bermula la kerja aku untuk menulis surat pada pihak penaja, panelis, universiti jemputan.  Ilyas jugak masukkan duit untuk aku mulakan tugas. Untuk pos, sepanjang cuti semester aku habiskan masa dengan pikir idea untuk event.

 “Kalau nak selamat, sila hantar proposal ni cepat. Mudah kita nak dapatkan kelulusan” ugutan kecil aku berjaya membuatkan Razi ‘bergerak’.
Aku yakin Razi seorang yang bertanggungjawab kalau di beri amanah. Besides, dia antara yang paling ‘senior’ dalam kalangan kami berempat.
Taiko mesti lebih berpengalaman.

dalam tempoh aku bercuti panjang, sepanjang cuti semester, aku terima berita baik dari razi. cuti tu jugak, aku dah mula hantar proposal ke PA imammuda asyraf dan PA ustaz haslin serta cik atirah taha (penulis buku galeri ilmu, cinta ain naqilah).
(budak biomedic Unisel, takda short sem. so, kami pun cuti almost 4 bulan).
-tolong jangan jelessssssssssss-


namun atas faktor misscoummunication, kami terpaksa batalkan jemputan cik athirah taha.
kami sangatralat dengan hal ini, serta mohon maaf pada cik athirah taha.


“Alia. Razi dah berjaya dapatkan penaja untuk event kita!”suara gembira jelas kedengaran di talian telefon.
“Alhamdulillah. Kita dah boleh mula kerja.” Balas aku pendek.
“Nanti kita buat meeting”
“Alia nak datang shah alam semata-mata meeting? I dont think so i can. Tak proper untuk wanita macam alia bergerak kesana sendirian semata-mata kerana meeting?” cepat sahaja lidah aku membantah.

Oh snap!
status wanita berpurdah, keluar alone dari Ipoh ke selangor semata-mata kerana meeting?
kalau abi (ayah) kata OK pun, aku yakin dia berat hati bagi aku green light untuk pergi. risaukan keselamatan aku.
akhirnya, aku pergi jugak ke shah alam untuk urusan NOVEL dan meeting dengan crew MPN untuk further meeting.


 buka je semester baru, aku dah pegang semua dokumen untuk urusan kerja.
segala permintaan surat, aku bagi ON THE SPOT.
sampaikan aku perasan yang mata razi terkelip-kelip tak percaya, yang dia mintak surat tak sampai 2 jam. surat tu dah siap print dah.
:)


matlamat aku satu, kalau dah pegang tanggungjawab tu..aku kena perfoms sehabis baik.
aku tak suka orang tunggu aku. means, kalau aku buat kerja lambat.
mungkin, sifat semulajadi yang aku ni tak suka Q lama-lama or dalam erti kata lain> menunggu!
no wayyy..
kerja kena cepat dan berkualiti.

bila orang buat kerja macam 'gary'..aku tak suka. *refer cerita spongebob.
:)

kalau kata-kata kasar aku buat mereka-mereka sakit hati.
aku terpaksa.
sebab aku ada banyak lagi tanggungjawab.
dan aku takda masa nak layan perasan emosi yg kecik2 ni.


meskipun aku agak agresif dalam bidang kerja, razi, ilyas dan wan jugak yang pernah tengok aku menangis sbb terlalu tak tahan pressure.
kerja sebagai setiausaha memang akan merangkumi 80% dari majlis sebenar.
yang lain, crew lain yang uruskan.
menangisnya aku tanda aku hampir giving up.
syukur ada penguat semangat.
smaada dari abi, umi & keluarga, serta 3 hero Cinta kampus.
^_^

sepanjang naik sem, dah 3 kali aku pergi klinik.
dhydrea, demam, dan sensitive skin.
3 kali jugak la doktor klinik panel Unisel tengok aku.
:)
penat2 aku, razi, ilyas akan pesan> gi lah berehat.
hehe..
*macam lah aku reti nak brehat, kan?*

again, aku mohon kerja keras aku ni berbaloi dan menjadi realiti.
kerja dakwah aku ni di terima dan Allah permudahkan urusan aku.
syukur....
semua menjadi.

bayangkan, dalam minggu sebelum event, aku ada japanse test (oral & writing), hantar assignment japanese language + lab report & what so..
dan test & assignment kena hantar pada 21 sept!! hari event.
dan petang 21 sept, aku ada kelas microbiology. yg pensyarahnya ialah ketua program medical lab technology!
goshhhhhhh~
plusssssssssssssss...
aku dah berjanji dengan abi, yang aku takkan ponteng kelas sebab event ni.
apa pekerjaan yang aku buat, pelajaran jangan di abaikan.

(sempat juga aku request untuk minta cuti sehari dari terus hadap tekanan event, at last. aku juga datang untuk uruskan kerja. sbb aku tahu, aku taknak biarkan crew yang lain susah sndiri2. KITA MESTI BERSUSAH PAYAH BERSAMA-SAMA).
:I

punya Allah sayang akuuuu....
test cancel, assignemt hantr lg 2 minggu. dan kelas microb postpond!
ya Allah...
Kau betul-betul dah 'pegang' hati aku yang hina ni..
terima kasih atas keajaiban ini.
*even surat perlepasan kelas dah ready nak bagi*

meeting dengan pihak SUK tak banyak yang boleh aku rungkaikan.
apa yang pasti, team exco pendidikan yang di ketuai oleh puan syazwani memang AWSOME.
rasa nakkk je pelukkkkkk dorang kuat2!
best sangat dorang~
segala cadangan dan pandangan dari kami, mereka 'touch-up' supaya lebih berkesan & mantap.
Alhamdulillah.

kami berjaya dapatkan sponser penuh dari exco pendidikan negeri selangor (Yb Dr. Halimah), pihak YB Khalid samad (ahli parlimen shah alam), serta dari pihak MAIS.
dan juga penaja untuk cenderahati...
^_^
event ni hampir mencecah 13ribu ringgit malaysia.
huhu..
manyakkknyeee~

2 biji bas dari Bj pun penuhhhhh...
terpaksa dengan muka konfident, aku minta pihak SUK tambah lagi bus untuk peserta BJ.
syukur alhamdulillah. tak sampai 2 hari. bus ketiga pun penuh!
aminnn...
sukaaa kot..

2 minggu sebelum event, aku dah request untuk buat reheasel untuk kami baiki mana2 kesilapan atau kejadiaan yang tak diingini
3 hari sebelum event, kami crew seramai 25 orang dah mula membahagikan tugas akhir dan bersiap dengan reheasel.
syukur, ada jugak hati-hati yang sudi turut serta raptai ringkas yang aku cadangkan.
mahu tak. hear rate aku boleh di katakan abnormal, memandangkan aku yang bakal berhadapan dengan event sebesar cinta kampus ni.

bergaduh atau dalam kata bermujahadah dengan team asal, razi,wan dan ilyas. tu perkara biasa.
dan aku yakin dorang bukan sengaja nak buat aku marah atau apa.
cuma dorang belum dapat clear version apa yang aku fikir.

hadiah cabutan bertuah juga di sepakati oleh team besar crew, tab anroid.
:)
meskipun pada mulanya kami nak bagi TV plasma.
heeeehee...


untuk pada hari event  (hari kejadiaan), biarlah kalian je yg tahu ceritanya..
sbb kalian dah ada pada hari tu.
kan?
heeeee~

event ni di anjurkan untuk mendidik jiwa2 muda mudi, apakah pengertian cinta yang sebenar melalui perspektif Islam.
^_^
semoga bermanfaat ye!


tu je nak berceloteh.
terima kasih sbb sudi baca.

penghargaan juga buat kawan, sahabat yang jauh dan dekat sbb turut memeriahkan event PERTAMA MPN SHAH ALAM.
terima kasih.
teirma kasih juga buat rakan2 di facebook, gang niqab, gang jubah, gang universiti selangor, gang biro aduan MPP, gang INSAN, gang PEPIAS & semuaaaaaaaaaa....


terima kasih pada crew.
*sila refer buku program*
heeeeeheee..
terima kasih juga buat pegawai2 Unisel,
pihak TNC, pusat Islam, HEP, MPN BJ.

terima kasih juga buat moderator, encik akram ikrami.
panelis, ustaz haslin, imam muda asyraf dan puan fatimah syarha.


terima kasih juga buat kawan2 Zeeshan Heikal (nama pena penulisan aku).
tq gang!


semoga Allah berkati kalian.
aku cinta pada orang yang cinta agamanya. orang yang berusaha menegakkan agamanya.


terima kasih.

 (dengan crew; nisa & fasihah. tq adik2)



                                                            dari Bro Bob, Cincin suasa



-aliahelmi-
s/u event 2012.

Friday, August 31, 2012

eid fitri. salam lebaran

salam.

akhirnya sempat jugak ZH online dan update blog.



di kesempatan ni, ZH nak wish eid fitri to all muslim, all over the world.
:)

jangan lupa ganti puasa kpd yg 'ponteng' yee...
dont miss puasa 6 also.
:)


mohon maaf jika ada terkasar bahasa atau terguris hati bagi setiap mata2 yg membaca blog saya.
asiff jiddan.

banyak jugak kawan2 yg wish hari raya, ada banyak jugak yg jemput ke open house dorang.
heee...
sorry, ZH xde kreta.
tak dapat ZH nk ke sana.
huhu..


ZH akan banyak amik masa lepak je kat sek.7
semester baru dah mula.
besides, Pakli Kopitiam sek.7 dah mcm my 2nd house je.
hehe..
yelah, ada facilities surau, tandas bersih. CCTV and also kwsn dlm dia no-smoking area.
LOL.
:D


tidak terlupa buat senior sekolah, bro fitri> yg dh selamat melansungkan majlis ijab qabul dgn gadis pilihannye.
tahniah2..
heeheee..
make sure thn dpn sy dpt anak buah tauuu..
hehe..


& tahniah buat ustaz don daniyal & hilal asyraf yg dah selamat mendirikan mahligai bahagia.
mabruk.
:)
baraka-allahumma

tahniah juga buat aiman azlan yg dh bertunang.
hoho..
tak lupa maria elina.. tahniah sis.
:)

*ZH? hehe..lambat sikit. ececece

kpd org2 sh.alam yg nk beraya dgn ZH, bole ler inbox ke hape ke..ecewah.
:)


ok lah ni ada pic ZH dgn 2 pupu ZH. mak kpd 2 pupu ZH ni sepupu kpd ayah ZH.
aziha, medic UITM
marliana, scn actuary UTM (universiti trengganu)
hehe..
batch 91 lah katakan..


ni gambar we olls dekat beranang, raya 1st.
:)


oklah..
bye all.
tc.


love,
ZH

Wednesday, July 25, 2012

PERTANDINGAN IMSNOVELIS

Salam buat semua pembaca blog imsnovelis.
ZH ada anjurkan pertandingan istimewa untuk pembaca soulmate.
 PERTANDINGAN IMSNOVELIS;

SOALAN DARI NOVEL SOULMATE


Soalan 21:
Siapakah nama teman-teman serumah Alya Sofia?

Soalan 20:
Berapakah jumlah muka surat keseluruhan novel Soulmate?

 Soalan 19:
Berapa lamakah tempoh pengajian Alya Sofia di Mesir?

 Soalan 18:
Siapakah Soulmate yang terakhir untuk Alya Sofia?

Soalan 17:
Siapakah watak lelaki yang memijak Alya Sofia ketika di Tahrir Book Festival?

 Soalan 16:
Apakah jenis perkahwinan yang ingin di tonjolkan oleh penulis melalui watak utama?

 Soalan 15:
Siapakah watak antogonis (watak jahat) perempuan dalam novel Soulmate?

 Soalan 14:
Apakah Quote novel Soulmate?

 Soalan 13:
Siapakah nama sahabat baik Alya Sofia yang menetap di Amerika?

 Soalan 12:
Apakah cita-cita Alya Sofia?

 Soalan 11:
Apakah tema tempat novel Soulmate?



Soalan 10:
Siapakah nama watak ustaz yang meminati Alya Sofia?

Soalan 9:
Siapakah nama pereka grafik front cover novel soulmate?

Soalan 8:
Apakah tema keseluruhan novel ini?

 Soalan 7:
Pada umur berapakah Alya Sofia berkahwin?

 Soalan 6:
Siapakah watak yang PYSCO terhadap Alya Sofia?

  Soalan 5:
Siapakah nama watak perempuan yang meminati Ammirul Hafsyam?

 Soalan 4:
Apakah sumber pendapatan sampingan Azman Athoillah?

 Soalan 3:
Siapakah nama adik kepada Ammirul Hafsyam?

 Soalan 2:
Berikan tema utama latar belakang novel?

 Soalan 1:
Siapakah nama sebenar watak utama novel Soulmate?


BEST OF LUCK TO ALL.
^_^

 hantarkan jawapan ke ims.novelis@gmail.com atau terus ke inbox saya di Zeeshan Heikal II.

pemenang bertuah akan menerima sebuah novel Soulmate, tandatangan penulis dan akan di jemput ke majlis pelancaran novel.


closing date: 18 september 2012

-Zeeshan Heikal-

Wednesday, July 18, 2012

36 & doa umi

salam alyk.



hari ni mintak umi doakan saya supaya tak malas-malas.
know what, umi doa siap hembus kat kepala.
suke sangat!
:)
Alhamdulillah~

36 ialah bilangan muka surat novel untuk disiapkan lagi.
ya Allah.
dulu tu, kalau 100 page rasa steady je type.
leni (now)?
haha..
Allahurobbi.


semua penulis ada target masing-masing.
so am i.
i want to finish up my novel, including my mini novel.
pay debt, then use the money in the right way.
may Allah help me.

today, akan ke tempat berbekam.
1st time.
agak cuak.
as i'm having migrain & sakit kepala sometimes (tu maksudnya, tak lama hidup le tuuuueeewww)
;p


semperna ramadhan yang bakal menjelma, saya doakan saya & semua pembaca akan dapat berjumpa dengan ramadhan.
insyaAllah.
mudah2an.

suka saya galakkan kawan-kawan berubah bermula time ramadhan ni.
sebab?
syaitan takda.
so, kita akan bertarung macam dalam cerita Goku tu.
lawan dengan nafsu kita, kita belajar jadi kuat.
(kuatnye you olls)
hehe..
selamat mencuba merubah diri
:D
insyaAllah.
kepada yg inbox kt fb saya, katanya minta tips nak berubah jadi Muslim yg baik.
hee~
saya bukanlah orang yg POWER dlm isu ni.
saya mendoakan kalian berubah kerana Allah & di permudahkan urusan menjadi org muslim yg lebih baik.

sessungguhnya orang yang ingin menjadi baik akan sentiasa di uji Allah.

ada tips (semoga ianya membantu) ;
  1. kenali diri, cuba kesan tentang dosa kita yg terbaru.-mengumpat orang ke, berkata tak baik, berzina ke, menderhaka dengan parents ke & paling penting adakah kita HAMBA Allah yg bersyukur?-
  2. solat taubat & banyakkan menangis mengenang dosa sendiri
  3. amik waktu untuk menyendiri untuk kenal Pencipta & kenal diri
  4. perbanyakkan bacaan Quran & baca maknanya. sehari 3 ayat pun jadilah. kalau x mampu nak banyak2 muka surat.
  5. banyakkan membaca buku
  6. bergaul dgn orang alim
  7. jaga aurat
  8. jaga pergaulan
  9. kalau malu nak ke ceramah, p bukak u-tube. dgr je ceramah ustaz2 tu
  10. mohon maaf dgn orang sekeliling meskipun yang salah tu MEREKA. ok? memafaakan orang lebih mulia.

Afraid after Ramadhan 'Ill still be the same and don't improve. :'( 
Biggest nightmare. Excited yet there's a slight worry in me.

-Wardina Safiyyah-
 
 
 
have a good day dear friends,
zeeshan heikal 

 

Sunday, July 15, 2012

15 ALASAN RINDUKAN RAMADHAN

Bismillahirahmanirrahim...

Assalammualaikum & salam sejahtera.
:)

maafkan saya sebab terlupa nak update blog tentang 15 alasan untuk kita rindukan Ramadhan.
Ramadhan ialah bulan yang paling di nanti-nantikan oleh penganut beragama Islam.
Ramadhan di gambarkan lebih baik dari seribu bulan.

Besides, kesemua 'makhluk perosak' seperti syaitan, iblis, jin & anak cucu dey olls, takda.
Akan di ikat dan di belenggu...

Dalam Quran ada menceritakan tentang dialog Rasulullah dengan iblis tentang puasa.
Baginda menyoal iblis "wahai iblis! apabila umatku berpuasa dengan nama Allah, apakah engkau rasa?"
Maka iblis menjawab " Ya nabi Allah, inilah satu bencana yang amat besar bahayanya kepada aku, kerana apabila masuknya bulan ramadhan, maka akan memancarlah cahaya dari Arsy dan kursi, dan semua malaikat akan menyambut dengan kesukaan. Bagi mereka-mereka yang berpuasa akan mendapat sebesar-besar kurnia Allah swt dan Allah swt mengampuni segala dosa yang telah lalu dan di gantikan dengan pahala yang besar dan berlipat kali ganda, dan tidak di tulis kesalahannya selama dia berpuasa. yang menghancurkan lagi hati aku ialah segala isi langit, bulan, bintang, malaikat, burung- burung, ikan-ikan di laut dan ikan-ikan di air tawar, juga tiap-tiap yang bernyawa di atas muka bumi ini semuanya mendoakan siang dan malam, malah meminta ampun bagi orang yang berpuasa."

(SUMBER BUKU, HIMPUNAN CERITA-CERITA WANITA DAN LAKI-LAKI DALAM QURAN DAN HADIS)

ok, antara sebab kenapa kita perlu miss youuu ----->>> Ramadhan.

1.Getaran Jiwa
" Hai orang-orang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagimana di wajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa"
(al-Baqarah: 183)

-jalan keluar dari masalah
-di cukupkan keperluannya
ketenangan jiwa & tidak bersedih hati

2. Bulan Pengampunan Dosa
 Hadis di riwayatkan oleh Bukhari Muslim dan Abu Daud , Nabi Muhammad saw bersabda;
" Barangsiapa berpuasa pada bulan Ramadhan kerana keimanannya dan kerana mengharapkan redha Allah, maka dosa-dosa sebelumnya di ampuni"

3. Pahalanya di lipat-gandakan!
Rasulullah bersabda;
"Setiap amal anak keturunan Adam di lipatgandakan. Tiap satu kebaikkan sepuluh lipatgandanya hingga tujuh ratus lipatganda" (Hadis Riwayat Bukhari Muslim)

4. Pintu Syurga Dibuka dan Pintu Neraka Ditutup
"Kalau tiba bulan Ramadhan terbuka pintu syurga, tertutup pintu neraka dan syaitan-syaitan akan di belenggu" (Hadis Riwayat Muslim)

5.Ibadah Istimewa
Melalui Hadis Qudsi;
"Setiap amalan anak Adam itu dirinya, kecuali puasa. itu milik-Ku dan Aku yang membalasnya kerana ia (orang yang berpuasa) meninggalkan syahwat dan makanannya kerana Aku" (Hadis Riwayat Bukhari Muslim)

6. Dicintai Allah swt
Hadis Qudsi;
"Kalau Aku mencintai seseorang, Aku menjadi pendengaran untuk telinganya, menjadi penglihatan untuk matanya,menjadi pegangan untuk tanggannya, menjadi langkah untuk kakinya" (Hadis Riwayat Bukhari)

7. Doa di kabulkan
"Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu mengenai Aku, katakanlah bahawa Aku dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)Ku"
Al-Baqarah 186

8. Turunya malam Lailatul Qadar
Pada bulan Ramadhan Allah swt menurunkan satu malam yang sangat mulia. tersangat mulianya Allah menggambarkan malam itu nilainya lebih dari seribu bulan.  Di katakan mulia, pertama lantaran  malam itulah awal Al-Quran di turunkan, Kedua, begitu banyak anugerah Allah turunkan pada malam itu.

Tanda lailatul qadar;
"Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhan mereka untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan/kedamaian sampai terbit fajar"
(Surah Al-Qadr: 4-5)

9. Meningkatkan kesihatan
Pada hari biasa, alat-alat dalam sistem pencernaan akan berkerja keras. Setiap makanan yang masuk ke dalam tubuh memerlukan proses pencernaan lebih kurang lapan jam. 4 jam di proses dalam perut, dan 4 jam di dalam usus kecil.  Jika kita bersahur seawal jam 4 pagi, jam 12 tengahari proses pencernaan sudah selesai dan berbuka , lebih kurang sama proses pencernaannya, jadi proses pencernaan mengalami istirehat yg TOTAL.
:)

10.Penuh Harapan
"Setiap orang yang berpuasa selalu mendapat kegembiraan, iaitu tatkala berbka puasa dan saat bertemu dengan Tuhannya" (Hadis Riwayat Bukhari)

11. Masuk ke Syurga melalui Pintu Khusus, Rayyan.

12. Minum air telaganya Rasulullah saw.
Allah memberikan pahala kepada orang yang memberi buka puasa meski dengan sebutir kurma, seteguk air, atau seteguk susu...Barangsiapa memberi minuman orang yang berpuasa, maka Allah akan memberinya minum seteguk dari telaga dimana ia tidak akan haus sehingga masuk syurga" (HAdis RIwayat Ibnu Khuzaimah dan Baihaqi)

13. Berkumpul dengan Sanak Keluarga dan Sahabat.

14. Qulan Tsaqiilaa
Pada malamRamadhan di galakkan melakukan solat malam dan tadarus Al-Quran. Waktu paling baik menunaikan solat malam sesungguhnya seperdua atau sepertiga malam terakhir.
In adittion, di tekankan selesai solat malam untuk membaca Al-Quran secara tartil (memahami maknanya)

15. Hartanya Disucikan.
Harta di sucikan melalui dua jenis zakat yakni,
zakat harta, zakat fitrah.
nisbah zakat mengikut keadaan semasa, sila rujuk pusat zakat.



sekian, makkk ehhh..
penat type.
berharap agar rakan-rakan dapat manfaat dari kelebihan bulan Ramadhan ni ..


saya juga berharap, rakan-rakan yang baru bercadang hendak berubah menjadi Muslim yang lebih baik, mengambil peluang bulan RAmadhan ni sebagai platform untuk berubah.
jadikan ianya sebagai 'kick start' kepada dunia yang lebih baik.

Marhaban ya Ramadhan. 
Marhaban ya Ramadhan.

Allah Hafidz.



ikhlas,
Zeeshan Heikal (bukan nama sebenar)
hehe..
tc!

Monday, July 9, 2012

Tira-cake time!



















tiramisu campur cupcake> tira-cake.
ehehehee..

stand a chance to make it last Saturday with umi & her friends.
really happy.
enjoyable?
yeah!
insyaAllah, ada rezeki nak buat lagi.
heee~

 love,
ZH

cinta Kau yang ku rindu.

 Tidur bertemakan tangisan
tangisan takutkan Penciptanya.
Lena dalam syahdu,
syahdu dalam permintaan istikarahnya.
Lelap dalam berharap,
berharap Azzawajalla sudi mengabulkan hajatnya.
Lelah menahan malu kerana dosaku tidak terhingga,
yang menggelapkan kalbu,
tapi masih meminta petunjuk-Nya.
Ya Allah, Kau bimbinglah aku menjadi wanita solehah,
Kau peganglah hatiku agar terus meraih rahmat-Mu.


truly yours,
ZH

Quick share #5

Quick share #4

Quick share #3

Thursday, July 5, 2012

Quick share #2


truly yours,
Zeeshan Heikal

Quick share #1


truly me?
Zeeshan Heikal

Tuesday, July 3, 2012

nikah this year?

salam.

buat u-know-who (voldermort)
hehe..
tak la.. to my future imam muda.
as i also not so sure who.
(banyak choice, tapi tak SURE mana satu yg betul2 saya confirm)---> relaks lah!
this note i dedicate to u.

bismillahirahmanirrahim (phewww, dah lama tak tulis surat cinta/jiwang ni)

saya bersyukur sgt sbb awk sudi nak ambil saya sebagai insan yg awk panggil isteri.
saya harap apa yg awk janji dekat abi saya, awk boleh tunaikan.
plus, lebih di ingat lagi janji yg awk baca ketika lafaz taklik nanti.
pjanjian dgn Allah, brtngjwb mjaga saya sebaiknya..

sbb saya pasti, pernikahan kita kelak bukan satu cobaan mahupun gurauan.
temetrainya ijab & qabul nanti adalah tanda saya akan patuh kpd awk selepas saya patuh segala suruhan Allah.

kalau awk main2, saya tak agak2 suruh abang2 saya belasah awk sampai LUNYAI~
;)
dont u dare.
hehe...

pertama sekali, awk kwin dgn saya jangan sbb kecantikkan.
sbb kecantikan saya akan pudar bersama masa.
meskipun kecantikan itu perlu untuk dapatkan zuriat yg baik.
itu bukan jaminan syurga yg kita cari nanti.

tapi nikahilah saya kerana agama yg saya pegang ni.
meskipun di mata orang saya di gelar ustazah, sungguh saya masih kosong untukmemegang gelaran itu.

insyaAllah kalau setakat makan awk tu, anytime je boleh saya masakkan.
al maklumlah,saya ni gemar sangat cuba resipi itu ini.
lagi satu, saya ni bawak kereta laju.
so, kalau awk rasa nak hidup lama, janganlah suruh saya drive.
hehe...
;p

kalau awk tak berapa kisah tentang aurat, jangan risau.
saya akan kisah.
saya tak akan biarkan api neraka ratah badan awk nanti.
insyaAllah.

plus,maaflah saya tak seksi macam ge-girl kat luar tu.
tapi, saya janji untuk seksi dalam rumah.
dont worry.
hua3.
(adoi, bende hape ni?)


jangan risau, saya takda masa nk pikir hal awk kaya ke tidak before jadi suami saya.
sbb, saya dah baca sirah hidup siti khadijah & muhammad.
mereka bahagia.
tapi dgn syarat awk tak boleh ada penyakit malas.
kalau malas, saya akan goreng awk mnggunakan suhu 360 degree celcius dalam kawah besar.
^_^
kalau kira kaya, lebih baik saya tunggu putera wiilliam atau putera2 jordan tu.
tapi saya pilih awk.
kan2?

asalkan niat awk ikhlas & awk memang nak jaga maruah seorang wanita,
insyaAllah saya akan jaga kehormatan saya untuk perkahwinan kita.
besides,
kalau saya ni emo, awk kena lah faham.
itu tandanya mood swing dah nak datang.
apa kata awk belikan coklat ke, kek coklat ke.
sbb tu jelah cara nak pujuk saya.
serius~~~~~~
*siyes shwiiittt!

awk jangan risau, saya dah kurangkan sifat baran saya.
plus semua ilmu pertahankan diri saya tak akan keluarkan untuk awk.
if u dont mess up with me la.
:)
saya nk jd wanita manja & sweet di mata awk.
plus, kawin nanti. sila panggil saya > baby~
(hehe, poyo seyh)
walaupun saya dah jadi nenek.
tetap kena panggil baby.
hehe.
(nenek tak malu!)
;p

lagi yg penting, saya ni cita2 besar mengalahkan dinosour.
saya nak jadi doktor pakar forensik> post mortem mayat.
ala, yg bedah2 mayat tu.
heee~
so, saya perlukan suami yg menyokong minat saya ni.
asalkan awk ikhlas, saya cuba untuk beri perhatian kat awk.
kalau saya busy, apa kata awk bawak anak2 kita dinner kat hospital je.
kan sweet.
;)

meskipun busy, saya akan pastikan anak2 atau awk akan saya jaga keperluannya.
dan saya akan pastikan kita sekeluarga solat jemaah at least 1 waktu solat.
:)
saya mohon restu awk untuk sokong minat saya dalam bidang ni.
next, awk kena tahu yg saya ni part time penulis.
eventough awk umpan saya itu ini, saya tetap tak bagi awk baca manuscript origninal.
awk tidak di benarkan selongkar laptop saya.
tapi awk boleh selongkar handphone saya.
& selongkar laptop saya masa saya ada je.

one more thing, jangan risau kalau saya curang.
sbb saya failed subjek tu.
lagi satu, tak da lelaki yg nak wife keje kat bilik mayat except awk.
heee~
so, kebarangkalian untuk saya mghadap lelaki lain adalah tipis.
tambah2 kalau awk ni sweet muweet.
ops, saya ni cemburu tau.
kalau isteri nabi pun cemburu apetah lagi saya yg nuraliah bt helmi ni.
;)
kalau awk bagi saya cemburu, awk balik rumah. awk tengok la TV sorang2, saya tak nak teman.
*lantak p kat ang!
;p


dengan saya, awk tak boleh campak baju busuk sesuka hati merata2 tempat.
kalau tak, saya dengan senang hati akan masukkan awk dalam mesin basuh baju.
heeee~
;B

lagi nak cakap ape ye,
hmm..
kawin dgn saya, penuh dgn kejutan.
siapa suruh kawin dgn penulis novel part time ni.
hehe..
tu je kot.

mendoakan kita dapat keluarga yg sakinah, mawardah wa rahmah.
amin ya Rabb.



-sooryyy. saya memang tak reti tulis surat cinta-


thank you so much.
-aliahelmi/ zeeshan heikal-

Tuesday, June 26, 2012

penghargaan buat MEREKA

 (maafkan saya, semenjak sekolah. tulisan saya tak pernah cantik)
^_^

Assalammualaikum wtbh & selamat sejahtera,
hari ni ZH amik peluang untuk type entry tentang penghargaan buat mereka yg sentiiasa menyokong 'part time JOB' ZH as penulis.

saya nak berkongsi pengalaman sepanjang menulis.
bila saya katakan saya seorang penulis, ramai menganggap saya ni KAKI NOVEL.
maafkan saya. novel sekolah pun saya baca summary je. ape pulak nak jadi kaki novel.
saya bukanlah penggemar novel.
sepanjang membesar menjadi remaja ni, tak sampai 5 buah novel saya habiskan.
saya cuma lebih berminat membaca buku motivasi & berbentuk ilmiah sahaja.
pada pertama kali menulis novel adalah satu platform saya mencabar kemampuan diri untuk bereksperimentasi dengan kosa kata dan meneroka lebih tentang maklumat.
plus zaman sekolah, cikgu2 sering memerli saya tentang tulisan tangan saya yg di katakan 'cakar ayam' ni.
:)
namun, saya berjaya buktikan yg tulisan cakar ayam itu mampu dapat A ketika PMR dan A1 ketika SPM.
^_^
hehe...

pertama kalinya buat umi & abi yg menyokong, meskipun di 'ugut' untuk memberi fokus pada pengajian Medical Science pada tahun asas & MLT ketika dah further study.
"kamu, jangan nak tulis2 novel time belajar. fokus dulu study. nanti cuti sem, baru menulis"
TQSM umi & abi. love you both. buat adik beradik yg jadi kawan tarik rambut, guling2 gaduh & so on.
serta buat kaum famili yang jauh di mata tapi dekat di hati.
buat marwan suhaimi, sepupu yg baik hati. kerana sudi meminjamkan printernya untuk saya print novel saya> hardcopy. TQSM dik.
^_^

novel ini juga saya dapat inspirasi dari abang kandung saya yang mendirikan perkahwinan ketika usianya menginjak 22 tahun.

seperti novel lain, novel saya tertumpu pada usia muda, perkahwinan usia muda & pergolakkan antara meneruskan cita-cita & pada masa yg sama mencari solusi kepada hubungan lebih jelas & HALAL di sisi Islam. novel ni khas untuk anak muda & buat ibu bapa yg baik hati (di cintai, muah2)
hehe..

terima kasih tak terhingga buat teman2 sepejuangan dalam bidang medic yg berada di Tanta, esp; Cik Roslinda, encik Rossi, encik Fahmie, cik Adlyana & semua.
kerana membantu memberi GAMBARAN background Tanta untuk tema novel saya.
terima kasih atas jasanya.
insyaAllah, kalian balik je Malaysia. saya belanja Tiramisu atau makan best2!

terima kasih juga buat teman2 penulisan, encik taufik, encik danial, encik amirul kerana sudi membantu saya dalam membetulkan bahasa & memberi panduan tentang menulis melalui hati.
terima kasih kerana sudi bekerjasama dgn saya sepanjang penulisan saya..
terima kasih atas sumbangan.

buat teman2 di sekolah dulu, kampus (MSU & UNISEL).
terima kasih juga buat kwn baik saya Balqis sobri yg tak lekang2 mendoakan novel saya berjaya di pasaran nanti & memberi sokongan moral. juga kawan baik saya di Nebraska, nadzreen kamal yg selalu dgr saya berceloteh 'novel itu, ini & bla.bla.." hehe..

buat insan yg pernah menyakiti hati saya, saya turut coretkan kisah anda untuk pedoman kita semua. bukan niat untuk memburukkan sesiapa, tetapi untuk pedoman bersama.

terima kasih juga buat bakat muda graphic designer, sharmil & danial yg menyumbang idea untuk front cover novel saya.
:)

buat pembaca setia & follower blog saya serta pembaca dari seluruh dunia, US, India, Egypt, Russia, Germany, Indonesia, Singapura, UK, Australia, Brazil, Souh Korea & dari Malaysia.
^_^

i know you are following my blog.
hihi..thanks.

insyaAllah, once novel almost di release & launch.
saya akan maklumkan di blog, FB & twitter.
jemput sangat kalian hadir.
tarikh, masa & tempat akan di beritahu kemudian nanti.
insyaAllah.
 novel yg saya simpan hampir 3 tahun ini akan di bukukan dan di pasaran di mana2 kedai buku nanti, insyaAllah.
semoga usaha ni mendapat berkat dari Allah.

akhir kata, saya tinggalkan dgn quote novel saya;
"sesungguhnya pintu ini di ketuk oleh tangannya yang mengenggam agama"

again,
terima kasih kepada semua yg terlibat secara lansung & tidak.



ikhlas dari saya,
Nuraliah Helmi @ Zeeshan Heikal
2012

Monday, June 18, 2012

bernikah-lah, kalau.....

(sekadar gambar hiasan)




salam & hello~

Allah swt berfirman di dalam Al-Quran;
"la takrabur zinaaaa..."
(janganlah kau dekati zina)

zina bahasa mudahnya ialah perbuatan yg boleh mendorong kepada penyakit hati yg membabitkan pergaulan bebas antara lelaki & wanita & pada akhirnya akan lahirlah penyakit sosial yg di panggil> maksiat.

dari ayat ini sangat jelas, perbuatan itu tidak bermakna duduk di atas katil sehingga terjadinya hubungan sulit.
MALAH,
perbuatan ke arah itu juga di larang dalam Islam.
seperti berdua-duan, berpegang tangan, berhubungan tanpa asas yg kukuh, berbuat sesuatu yg boleh menaikkan ghairah seseorang (syahwat).

dalam pelan tindakkan yg Islam panggil AKHLAK, larangan apa sahaja aktiviti yg boleh menjerumus ke arah zina itu adalah berdosa.
get it?

untuk mengurangkan masalah zina mata, zina hati, zina telinga, zina tangan ataupun zina kemaluan..
perlu ada pendekatan untukmenyelesaikan masalah ini.
yakni dengan pernikahan.
kerana Allah sudah menjanjikan dengan pernikahan kehormatan seseorang itu akan terjaga dan terpelihara dengan baik.

namun, realiti muda mudi kini seolah2 di lambung ombak Tsunami cinta, masing2 berebut untuk bernikah lantas untuk menjauhi zina/maksiat.

hakikatnya, sejauh mana persediaan muda mudi dalam mencuba meraih cinta si dia melalui belas cinta dari DIA Yang Maha Esa?

persediaan boleh saya kategorikan kepada 4;
1. persediaan KUKUH ilmu Islam. eg, solat, mengaji, hukum agama.
2. persediaan mental & fizikal. eg, kena kerja extra kuat, kena pandai bahagi masa, kena sabar, kena matang.
3. persediaan ekonomi. eg, simpanan kewangan kita.
4. persediaan memikul tanggungjawab hidup berkeluarga & pelajaran.

saya anggap, kalau salah 1 dari persediaan di atas tiada.maka akan 'tempang' lah sebuah institusi perkahwinan pasangan tersebut.

jangan kata kalian saya yang ingin berkahwin awal, saya juga menyimpan impian untuk bernikah awal.
tapi ada 4 di antara kriteria persediaan tu saya tak cukup lagi, makanya saya simpan dahulu perasaan cinta itu dan memberi fokus pada persediaan yg telah saya tetapkan.

boleh saya klasifikasikan diri saya seorang yang berdikari. saya tidak suka bergantung pada orang lain dalam mencapai cita2 saya.
jesturu, saya tidak mantap lagi dalam persediaan dari segii eskonnomi & mental/fizikal.
kerana saya meletakkan diri,sekiranya saya sudah cukup matang untuk menggalas tekanan mental/fizikal serta kewangan, saya perlu berusaha.

saya tidak akan menggunakan se-sen duit dari ibubapa saya. kerana, perkahwinan bukan bertujuan menyusahkan keluarga, sebaliknya menyenangkan keluarga. samada keluarga saya mahupun keluarga dia.
justeru, jika bercakap mengenai perkahwinan semata-mata, tanpa ada USAHA dan PERSEDIAAN , mohon hentikan kata2 yg berangan2 untuk mencari pasangan.

kita sama sekali tidak layak bernikah,andai solat 5 waktu kita tidak tahu. serta kita bukan yg penyabar, tidak matang, tidak reti memikul tanggungjawab dan tidak cukup kewangan.

saya list down senarai budget kewangan untuk majlis nikah,
sbaik2nya RM 5K ada dalam tangan.
its not that hard to collect money in that amount.
:)
if you know erti berjimat.
^___^

then untuk majlis walimah,perntukkan both side around RM15K, kalau tetamu ramai.
kalau tak ramai bajet RM 10K both side.

saya berani katakan kalau ke 4-4 persediaan ni ada, semua ibubapa akan beri GREEN LIGHT untuk anak mereka bernikah awal.

masing2 perfoms belajar.ada duit simpanan, pandai pikul tanggungjawab, tahan menempuh rintangan hidup berkeluarga serta mempunyai asas agama yg baik.
kahwin bukan platform bermain 'masak2' untuk cuba & suke2..
ini adalah fasa menjadi matang dari usia kita & sedia memikul tanggungjawab yg telah Allah amanakah.
kerana perkahwinan itu Allah yg syariatkan & sunnah dari nabi Muhammad untuk kita ramaikan umat.
jadikan pernikahan itu sebagai satu medium untuk meningkatkan rasa TAQWA (rasa takut) kepada Allah.
^__^

so, back tou ourselves.
improve diri.
buat yg terbaik.
bernikahlah kerana Allah, insyaAllah Dia akan permudahkan urusan kita semua.
trust Him.
Allah knows better, & we are not.

wallahualam.


love you like a love song,
ZH

Monday, June 11, 2012

tips menulis


 (sorry, tangan saya tak secantik tangan awak, tak selembut tangan model2)
:p




salam & hye.

nak tips menulis?
yelah. sesetengah penulis tak suka kongsi2 tips.
al maklumlah...jaga penulisan.
maklumlah tak SUDI!
not me.hehe...
come on, lets go! meh kongsi2 idea & tips.


okey.
1st, biar ada 'MAKANAN RUGI' penulisan.
mesti ada strong bck up story line.
bila orang tanya, awk dgn konfident jwb soalan mereka.
just like me;
"awak tulis tentang ape zeeshan,tema ape?"
me;
"tema novel saya, pernikahan usia muda. & berjuang menuntut ilmu"

2. no need to rush. take ur time to deliver the storyline well.
saya mengambil masa 3 tahun menyiapakn my baby soulmate.
mula menulis dr umur 19.
now?
i'm 21.
sebab kalau rush2, nanti idea se-pattern je. citer bosan.
kalau boleh, explore lagi tentang jalan cerita tu.
explore banyak-banyak.

3. buat reaseach.
jangan tulis 'sampah' dalam novel. bagi isi biar ada point. & point tu biar something that people dont know. something new;
eg dlm novel saya , saya describe tentang susana winter & summer di Tanta serta tempat serta kawasan sekitarnya. plus tentang Tahrir book fair festival. :)

besides, saya cuba lari dari menulis tentang Al-Azhar di Cairo.
tapi saya pilih bumi Tanta sbg tema novel. jadi saya perlu buat homework untuk menulis situasi di sana.
credit to all medic stud di Tanta yg bantu saya.
lebiuuuuuuu..

4. cari tempat yg kena dengan soul korang.
kalau saya, saya prefer tempat yg ramai orang tapi tak bsing & mesti ada ice cream.
for example> McD.
:)
atau saya akan 'melepak' di taman permainan & kwsnnya hijau serta permai.
:)

5. bagi lah kawan2 baca sikit2 preview novel/karya you alls.
sebb, nanti dorang boleh kritik korang kalau ada apa2 salah eja/maklumat.
AMARAn: bagi baca sikit2 je... jangan bagi SEMUA tau!
plus jangan segan untuk ubah, dan olah baru.
dan jangan meleret2 sangat penulisan.
nanti budak muda2 tak suka baca.
tulis simple & senang.
ok?
sbb saya antara generasi muda yg tak suka penulisan yang meleret2 ni. bosan okey.
ape celoopp!
hihi....

6.  penulisan kita mesti ada target pembaca. so, kena ikut betul2 sasaran & citarasa mereka.
jangan malu bertanya.
& work hard ok?
agak2 blur jgak, baca Quran & berdoa pada Allah/Tuhan moga banyak idea datang.

7. akhir kata, cari sumber inspirasi. kalau mcm scene sedih, saya akan dgr lagu sedih untuk bangkitkan mood sedih menulis.
kalau happy pun sama jugak.
:)

hihi



tu je folks.
:)

happy Monday!
^_^
AYAT UNTUK HARI NI;
"tak se-MESTI-nya kita bersembang kita akan kawin, tapi kalau kita kawin kita MESTI sembang-sembang, kan?"

-jodoh itu milik Allah swt, rahsia Allah. my dua' always be with all of you.-
ameen~


-nuraliah bt helmi aka. zeeshan heikal-


Thursday, May 24, 2012

sesaat kau datang?


salam...
alhamdulillah ZH bukan penulis lagu.
kalau tak, mesti kemain org nyanyi sana sini..
mehehe..

lagu yang ZH rasa superb so far.
sbb i used to be like that.
huh!
nway, i believe lelaki baik utk wanita baik..
insyaAllah.. 
sesungguhnya Allah Maha membolak-balikkan hati manusia.
cinta belum tentu bahagia.
cinta juga bukan jaminan untuk bersama.
couple dgn orang lain, cinta orang lain, kawin dgn orang lain.
Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita.
:)

Tuesday, May 22, 2012

kawin kerana 4 sebab

salam & hye.

kawin lah 4 sebab.
cantik
harta
keturunan
agama.
plih kerana agama, pasti bawa ketenangan.


insyaAllah cuba ada ciri2 ni untuk diri sndiri.
all the best juga to the others.

Monday, May 21, 2012

front cover yg menawan

 salam & hye..
i think, i choose this..
this look so romantic & loving.
:)
credit to my friend.
(nama di rahsiakan, sbb he so super-cool friend)
thanks awak!
:)



that's all folks..


with love,
Zeeshan Heikal

Wednesday, May 16, 2012

sayang kau-orang?

salam and hello world.
:)

dah terlepas nak update blog lagi.
maafkan saya.
:)
smile please..


malam ni ZH busy mengemas beg, esok akan ke kampus sh.alam..
then the following day akan ke Tioman!
bulan madu..
ewahhh~
*jgn nak menipu sgt lahhh*

ada urusan kerja. under MPN, ada kursus..wajib...
nak2 pulak exco pendidikan merangkap s/u program ketika cinta bertasbih..
makkk aihhhhhh~
semua yg education jee bagi den..
huhu..
(aku ni muka budak pandai ke?)
:P

ZH akan ke sana seminggu..
(hitam legammm la pasni)
no wayyy.. i'm totally covered myself with purdah.
no problemo!
;)
wink sikit.
hihi
-but marah sgt dgn mereka2 yg tak join, ade je kan kome ni..-
nak je cekik kome..geram seyh..
grrr~


well, special thanks kepada mereka2 yg sudi menjergah ke dlm blog ZH ni..
yang baca novel soulmate mini version & preveiew every chapter..
i'm glad that most of them love to read my novel.
plus, really happy that you love my writing..
Alhamdulillah.

well, ZH nak inform this cooming 23 may, Dr. Zakir Naik akan ke masjid negeri Shah Alam.
wow..
ZH sempat pergi rasanya.
sbb, seminar ends 22 may..
then tido rumah kawan ke...then boleh la pergi on the next day.
yeay!
:)


apa lagi ye latest projek ZH?
hmm..
ZH ada blur dengan 2nd novel & mini novel.
sbb ZH aspect kawan2 akan contact ZH untuk beritahu apa progress..
sadly, no answer..
kindda dissapointed.
-crying hard in my holy room!-

whateverlah..nanti sambung bebel dgn dorang.

anyway, ZH nak ucapkan selamat hari guru buat cikgu2 ZH.
cikgu2;
sr. Al- Islah Penang.
sk methodist Parit Buntar
sk Jalan Pegoh Ipoh
Smk Kampong Pasir Puteh
smk Raja Permaisuri Bainun.
lectures MSU(foundation year) & lecturer unisel.
:)

terima kasih sbb mengajar sy yg macam2 ragam ni..
love you olls.
:)
tc tau.
ada umur yg panjang, sy pasti jemput cikgu2 ke majlis walimah sy nanti!
ahaks~
(mula daaaaa....)



tu je kot for today & this week.


love,
Zeeshan Heikal